Friday, October 28, 2005

PHIL din Alphaphil - videoteca/librarie/resto din Viena




Ce e Phil ?

Phil e unul din cele mai tari locuri de mincat un mic dejun la Viena. Phil este pe chiar pe Gumpendorferstraße 10 - 12 chiar cum vii de pe Mariahilfe. Adica vizavi de Ramien! Johannes mi-a zis mah trebuie sa vezi locul asta, il cunosc pe propietar. Localul asta functioneaza ca o librarie. Lumea comanda meniul si citeste in acelasi timp. In caz ca iti place poti sa cumperi dupa aia. Spre diferenta de Carturestiul nostru din Bucuresti, cartile si rafturile sint chiar in jur pe margini, iar scaunele si mesele in mijloc. Asta face sa ai cartile la indemina, chiar la virful degetului. Alta chestie marpha e ca proprietarul invita curatori pentru fiecare sectiune din biblioteca sa. De exemplu Johannes se ocupa de partea de SF, exista un alt curator pe partea de film studies sau de Fantasy. Erau acolo si carti Taschen(Filme din 50s si reclame la masini) dar si chestii noi proaspete si greu de gasit.
Pe perete sus era un afis cu The Fly din 50s - iar in rafturi in spate erau DVDuri de vinzare - printre care am ochit Cutia Completa special edition Hellraiser Box; Voodoo Priestess sau Voodoo Island sau ceva de genu - o stricaciune dinasta cinzecista horror; Salariul Groazei stii filmul ala fenomenal cu soferi care trebuie sa duca un camion de nitroglicerina prin jungla; si ce m-a dat pe spate Touch of Evil filmul noir cu/de Orson Wells, stiti voi cu politisti corupti si cu Janet Leigh care chiar isi joaca rolul de maniaco-depresiva pe viu (si-a rupt si o mina la filmari).

Carti care le-am rasfoit in timp ce mancam:
Außer Kotrolle - Wut im Film Scapat de sub Control - Furia in Film un fel de reader de prelegeri despre violenta si furia pe ecrane. Era de exemplu un capitol despre Amokläufer - de Stefan Zweig, despre dezlantuierea, iesirea din fire a occidentalului la marginile geografice ale civilizatiei si furia descrisa de autorul antic Cato. Furia este la Cato ceva eminamente uman, numai omul isi iese din fire, chiar daca furiosul este asemanat cu fiarele. Exista si o furie sfinta, care se arpopie de furia care il motiveaza pe HULK(de pe coperta); furia indreptatita a omului confruntat cu nedreptatea.

Dictionarul oficial Klingonian-German si German-Klingonian care eram sigur ca a fost recomandat de J. Ce e interesanta este trecerea directa in realul lingvistico-cultural al klingonienilor analizati de un pamintean. Prefata este extrem de serioasa, mentionind faptul ca acest dictionar nu este decit un inceput, parte dintr-o cercetare mult mai serioasa care o sa formeze baza unei enciclopedii cu privire la Imperiul Klingonian. Cartea e scrisa de un lingvist californian la origine si de aceea toata fonetica guturala a klingonienilor pare sa fie mulata pe studiile lui de limbi amerindiene din America de Sud. Interesanta este rezerva textului cu privire la mincare, animale si plante - absenta cuvintelor care se refera la detaliile astea culturale si de fauna-flora (sic. in absenta cercetatorilor care sa le studieze).
Klingoniana nu are nici un fel de saluturi de genul : Ce mai faci? Noroc! - la ei formele sint mai curind militare, agresive de genul: Ce vrei ?

Raumpatrouille - Patrula Spatiala este un serial SF vechi a la Star Trek, versiune germanobavareza care a inceput prin 1964. A aparut acum o carte enciclopedica cu tot ce tine de seria asta primordiala, cu detalii despre actori, set design, notite si storyboard-uri, si detalii de productie, afise, etc. Actiunea se intimpla in anul 3000 - cind intregul sistem solar este deja populat si sustinut de roboti grasulii si docili cu tentacule in loc de brate care ajuta la minerit si la alte munci meniale. Este o lume care se protejeaza de cine stie ce amenintari venite dinafara sistemului printr-o paza sferica aflata la granitele lumii locuite. Criminalitatea aparent a disparut si toti dificilii si raufacatorii sint exilati in niste colonii unde li se permite sa se autoguverneze singuri. Transportoate speciale ii aprovizioneaza din cind in cind pina cind in clipa in care... si asa incepe actiunea. Navele arata chiar meseriash, cu forme de farfurii zburatoare terminate in muchii osoase. Si mai apar si niste orase submarine, caci populatia pamintului suprapopulat traieste acum sub cupole acvatice uriase pe fundul oceanului, inconjurate de fel de fel de navete mai mici care seamana mult ca design cu brotaci origami.

Clar modelul Phil poate fi aplicat si la noi !

0 Comments:

Post a Comment

<< Home