Friday, November 18, 2005

KILLER TAPES - HÖRSPIELKASSETTEN von Andreas 'Krach' Stoiber





Stii ca am vrut sa bag direct despre festivalul de roboti subapreciati din apropiere - Roboexotica, despre
roboti care vomeaza oranjeada in pahar de sampanie, despre ce a zis cory doctorow de la boingboing(pionerii blogging-ului), si despre film mincerul lui sergey teterin..

dar am ramas dator cu o alta treaba. pe krach il stiti nu ? E gagiul cu fata de pustiulica hanibal lector cu care a venit Karl FM Zombiemaus' mai intii la Simultan si apoi la AVmotional. El este un emigrant venit din Bavaria pe meleagurile vieneze. Studiaza muzica la facultate si... este unul din cei mai mari colectionari de casete cu piese de teatru din Europa !!!! Are peste 400 de casete !!!! Mamaa daca stiam sa mor daca nu organizam ceva in Timisoara sau altundeva - o prezentare cu ceva din materiale. Ok, o problema ar fi germana, dar tot macar merita VAZUTE cover-urile de la casete!! Inainte de dvd-uri, de mp3, de CD-uri au existat casetele si culmea ca mai exista inca.
Krach utilizeaza in compozitiile lui si sample-uri din piese de pe casetele astea, iar la sfirsitul prezentarii a bagat pe un adaptor dinala pt CD player de pe automobil un breakbeat cu voci samplate.
Krach a venit cu niste cutii uriase pline virf, si niste rafturi mici unde casetele erau separate de pereti de lemn - rafturi manufacturate prin germania undeva(cu un feel de traforaj). Pe mesele din jur din Electric Avenue(pasajul unde sint aglomerate toate mini-institutiile parazitare & tot undergr. din MQ), chiar sub Quintessenz(socio-hackerii) + Monochrom. Erau atit de multe incit nu mai incapeau pe mese. Cu vocea lui de chirurg calm in amfiteatru la o autopsie, Krach a inceput sa vorbeasca despre sunetul de fundal care fissshhhiie intotdeuna pe benzile vechi prea late ca sa poate sa reduca din zgomot. Sint multe serii care se continua si multe versiuni separate, anumite versiuni au coperti diferite dar au acelasi continut. Avea si o caseta desenata de mina - un fel de versiune pirat pe care scria Flohmarkt - Piata de purici, Talcioc. Casetele cu piese de teatru sint si o metoda de a urmari (sau preda publicului) evolutia (d)efectelor de sunet - aparitia unor sunetele reperabile sau modificari de voce care sint si ele din ce in ce mai accentuate in timp. La un moment dat vocea naratorului-actorului devine irecognoscibila, infectata de efecte sonore ridicole, hiperenervante si ininteligibile.
Exista piese de teatru sadice unde un fel de pacala local Kasperl(Die Panierte Hexe etc.), clown care isi face de cap. E una cu el asistind gaborii de pe sosele tarii. El bate copii care provoaca accidente de circulatie. Faza incredibila era ca auzeai copii urlind de durere in timp ce el ii batea! Dar s-a dovedit ca ei erau defapt vrajitoare camuflate. Asta nu inseamna ca s-a terminat inainte ca sa se umple banda cu ZBANG-uri de la exploziile de la masini de pe varianta.

Casetele de piese pt copii(sau maturi perversi) combina exact latura asta naiva, copilareasco-cretinoida sau inredibil de doctrinara - influentind poate generatii de oameni care au crescut la sinu lor ascultind asa ceva. Asta nu inseamna ca ele trebuie scoase din casa pe stadion la rug funebru. Uneori gasesti aici cele mai pure si mai dubioase artefacte ale culturii de masa. Mai curind trebuie ele sa ne ajute sa intelegem si sa patrundem misterele unui univers plin de nevinovatii vinovate de diverse frustari, morala si logica tipica unei anumite epoci. Casetele stau cumva inca in stadiul unei culturi orale pline de precepte greu de acceptat, care merg direct la sursele de basm romantic ale culturii noastre eminamente scrise si citite. Ele sint si rudele sarace ale televiziunii. Am ascultat episoade din DALLAS -care pe linga intro-ul celebru nu erau decit niste benzi copiate direct de la televizor dupa serial. Exista Cosmarul de pe Strada Ulmilor (Elm Street boyz & girlz) si tot asa Starrr Trekkk, si multe alte piese horror - povestiri cu fantome - si ele foarte populare. Povestiri cu pirati cu coperti de parca erau luate din carti de creioane colorate. Seria cu Elefantul Meteorolog care are un fel de platforma pe o casa sus - un fel de outpost atmosferic; elefantul se indragosteste de nustiucare elefantita de la circ si asa mai departe.
Casetele functioneaza, si e mare chestie sa asculti intro-urile muzicale la diferite serii spatiale, cu pirati si haiduci - fie ca suna a intro de space opera, simfonie de capa si spada - toate sint bine facute si cu efort. Dovezi ale culturii de la mijlocul anilor 80's sint si casete precum Computer Kids - serii cu mici hackeri care descopera tot felul de crime comise de raufacatori locali. Exista si tot felul de rip-offuri dupa serii precum WoobyDoo (cu greseli de ortografie - e ca si cum ar fi o serie noua, nu?!). Unele sint in dialecte locale precum cele din Elvetia. E o placere sa asisti la diversele autohtonisme cu privire la pinguini(!?!).
Exista si multe serii de cross-over cu pirati spatiali de exemplu. Alta dovada 80cista erau casetele lui Krach cu Transformers - mama ce meseriash e OST(soundtr.-ul). Masters of the Univers(mai stiti cu He-man nu Hi-men!), Castelul lui Skeletor and shit. Cred ca s-a facut si ceva film cu MOTU - ceva jeg ingrozitor de teapa Power 'plastic ieftin' Rangers cu ceva culturisti prin casting sau wrestleri. Din era animatiilor ultra-low(care nu a inceput in anii 90 cu pokemon si alte sailormoonisme) sint multe heidi-uri si pipi-uri.

O caseta mega tare era KOMISSAR ROT. Krach are caseta asta de la bunicasa si este de pe la sfirsitul anilor 70'. Casete prezinta un comisar (pseudo-noir) care este cunoscut in 'scena'. El este din Hamburg si vineaza prin metode soft(uraste violenta) narcotraficantii si drogatii. Cel mai grav este insa ca la inceputul casetei aflam defapt intr-un synopsis tradator toata povestea! Nu mai exista nici o surpriza, stim exact cine e criminalul prins pana la urma - un anume MENDOZA!

O ultima dovada a puterii de ingrijoratoare a casetelor sint zgmotele scoase de niste lilieci extraterestrii din nustiuce serie sf - lilieci radioactivi care sint foarte greu de eliminat poate doar cu niste unde care sa le sparga timpanele ultrasensibile. Pe linga asta sint casetele 'pe bune' - cu lectii de invatat stenografie pt secretare sictirite si stenografi incorporati cu voce raaaaaaraaaa si gingavaaaa. Alt bonus sint casetele de wellness - tot ce tine de edificare interna(aici intra si casetele scientologice), spiritualitate de buzunar, relaxare la volan - cu doctori cu nume de fakiri si adrese de unde poti sa comanzi sanatate si prosperitate veshnica. Voci de oameni de bine care spun: 'Adevarul este in tine, spritul incepe cu tine insuti!'.

Asa ca ----====> cautati prin lazile din casa stringeti orice placa sau caseta cu pacala, scufita rosie, hg wells, jules verne pt ca merita prezentate in toata dragalashenia lor monstruoasa. dovezi sonore la:
http://www.monochrom.at/info-monochrom/PlanetZetari.mp3 (Planeta Zetari)
http://www.monochrom.at/info-monochrom/Brautgemach.mp3 (Degetica se marita)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home